Skovbjerg i Mols Bjerge

På denne cykeltur skal vi i Mols Bjerge, til Skovbjerg og mindestenen for A. P. Møller. 

Der køres ad cykelstierne rundt om Ebeltoft Vig til foden af ”Fuglsøbakken”, Her cykler vi ind i Mols Bjerge gennem Bogens med de mange velholdte lystejendomme og fine udsigter over Ebeltoft Vig. Herfra kører vi mod turens mål Skovbjerg. Ved foden af bakken stiller vi cyklerne og vandrer ad skovstierne til mindestenen på toppen af bakken, der er 96 m over havet. Mindestenen er rejst for A. P. Møller, der opkøbte området og i 1971 overdrog det til Statsskovvæsnet. Det har formodentlig reddet området fra at ende som sommerhusområde.

Området er fredet og henstår som den naturskov, der fandtes før skovhugsten i 1800 tallet. Hjemturen går enten via Øvre Strandkær eller Femmøller.

Turen er på ca. 30 km og bakkerne er moderate. Varighed ca. 3 timer. En fantastisk flot tur i Nationalpark Mols Bjerge.


Se også denne video: 
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HfOGhlTc08Q


Læs mere om Skovbjerg her:
Nord for Togger by ligger Skovbjerg, hvis højeste punkt er 96 m. Her kan man se egeskov som det har set ud i Mols Bjerge før skovene blev ryddet i 1500- 1600-tallet. Det kan nærmest betegnes som egekrat, der har været anvendt både til hugst af brændsel og til græsning af landsbyens svin og kreaturer. I dag antager krattet mere karakter af egentlig skov, efter at hugst og græsning er ophørt og jordens bonitet vel også har bedret sig gennem århundredernes nedfald af plantedele.

Skoven får nu lov at være urørt som naturskov, så de udgåede træer kan få lov at blive levested for biller og insekter og huleboende fugle. Der er en parkeringsplads lige sydøst for skoven. Herfra går en afmærket vandrerute skoven rundt. Under vandringen træffer man på en mindesten for A. P. Møllers opkøb af området, der formodentlig reddede det fra at ende som sommerhusområde. Senere fulgte staten op med opkøb og fredninger, senest blev Aarhus Plantage købt af staten i 2005, så en stor del af Mols Bjerge i dag er statsejet og fredet. Hele Mols Bjerge indgår som et af kærneområderne i Nationalpark Mols Bjerge, der blev indviet i 2009.

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

21.06 | 10:15

Se Renés refleksioner over cykelturen til Agi Bavnehøj

...
19.06 | 11:58

Skal du med på cykeltur i juli måned? Se månedens program her

...
18.06 | 10:01

Billedet til ugens puslespil er taget af Jørgen d. anden.

...
18.06 | 09:56

www.ebeltoftby.dk har fået ny hjemmeside, se den her

...
Du kan lide denne side