René skriver

Flere af vore medlemsrestauranter serverede i går lækker andesteg. Derfor denne historie om MORTENSAFTEN:

Selvom Mortensaften er meget udbredt i Danmark, er historien om Morten ikke dansk. Egentlig hedder hovedpersonen slet ikke Morten, men derimod Martin. Det navn kendte man ikke i Danmark, da historien kom hertil, så det blev ændret til Morten.

Martin af Tours levede i Romeriget i 300-tallet. Historien om ham er faktisk ret speciel:

Martin var et ejegodt menneske med et varmt hjerte for de fattige og de svage. Han gjorde mange gode gerninger, der gjorde ham til et meget vellidt menneske. Hans gode ry resulterede i, at befolkningen i Tours ville gøre ham til Biskop. Det ville Martin ikke være, så han gemte sig i en gåsesti, så de ikke ville kunne finde ham. Men gæssene skræppede så voldsomt op, at han blev opdaget og måtte forliges med sin skæbne.

Da Martin blev Biskop bestemte han derfor, at én aften om året skulle hele befolkningen spise gås til aftensmad. Det var hans hævn over gæssene.

Den tradition har vi taget til os i Danmark. Hvert år den 10. november spiser vi and. I gamle dage var det naturligvis gås, men nu er det blevet til and. Sammen med anden spiser vi kartofler, rødkål og andesovs.

Men hvorfor spiser vi så and og ikke gås?

Det ændrede sig hurtigt fra gås til and i Danmark, da gæs simpelthen var for dyre. Ænder havde den brede befolkning lettere adgang til, så det blev stille og roligt helt normalt at spise and i stedet for gås på Mortensaften i Danmark.

I Danmark får anden/gåsen dobbeltstraf i og med at den ender på vores Julebord allerede igen om ca. syv uger.

Gæssene kunne jo også bare have lært at holde kæft i sin tid, så var den skæbne aldrig overgået dem. 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Jørgen Laugesen | Svar 12.11.2018 11.51

René skriver om Mortens skærmydsler med gæs. Måske dem du lige har spist?

Jørgen Laugesen | Svar 30.09.2018 20.38

Kære Jørgen.
Efter at have læst Renes indlæg må vi sande, at vi ikke har evner til yderligere tilføjelser.
MEN det var en fin oplevelse med dejlig mad og hyggelige mennesker.
Venlig hilsen
Bente Egede

Jørgen Laugesen | Svar 28.09.2018 11.03

Se hvad René skriver om Turistforeningens Vi Spiser Sammen på Skovmøllen

Jørgen Laugesen | Svar 29.08.2018 10.23

"Stengrød" Hvad er det? Det fortæller René dig her

Jørgen Laugesen | Svar 21.06.2018 10.15

Se Renés refleksioner over cykelturen til Agi Bavnehøj

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

12.11 | 11:51

René skriver om Mortens skærmydsler med gæs. Måske dem du lige har spist?

...
10.11 | 14:12

👀 Nyt fra turistforeningen,nysgerrig?

...
29.10 | 12:21

👌 Nu kan du også bedømme billederne indsendt i forbindelse med Ebelfestivalen.

...
27.10 | 15:39

Nyt nyhedsbrev fra Ebeltoft Harmonikaklub

...
Du kan lide denne side