Fra Turistforeningens facebook-side

Solnedgangssang på Horisonten.

Den smukkeste og mest forførende harmonikamusik strømmer mig i møde og bliver mere og mere intens jo nærmere, jeg kommer ”Horisonten”. Indhyllet i en gylden solskins-aura øjner jeg glade harmonikavirtuoser fra Ebeltoft Harmonikaklub. Deres synlige musikglæde og smittende humør tryllebinder omgivelserne og drager som lokkende elverpiger ubevidst enhver sjæl ind i ”Horisontens” fysiske univers. Harmonikaen er i sandhed et forførerisk musikinstrument, der appellerer til alle danse- og sangglade mennesker.

Den joviale Jørgen Laugesen (formand for Turistforeningen for Ebeltoft og Mols) tager pænt imod sine tryllebundne gæster – og dette gerne med et personligt og fast håndtryk. Hans søde hustru Birthe uddeler med et glad og varmt smil sanghæfter til alle.

”At vove, er at miste fodfæstet for en kort stund. Ikke at vove, er at miste sig selv” (Søren Kierkegaard). Mere end hundrede og halvtreds forventningsfulde gæster i alle aldre vovede sig ind i Jørgens ”Elverhule” – mange var glade turister.

Vi sidder alle tæt sammen og skuer ud over det bølgende vand, som Vestenvinden har sat i en harmonisk bevægelse. Vore blikke drages mod Mols Bjerge og videre over til Aarhus Bugt, alt medens Solen svæver som en ildkugle over Vigen og ser veltilfreds og velfornøjet ned på sit eget kalejdoskopiske spejlbillede i vandet. Den sender os alle et varmt og forførende smil. Mere fortryllende natursceneri findes ikke på denne jord. Unikt for Ebeltoft, der har en vestvendt kyst, som gør oplevelsen mulig.

De danske sangskatte, der spænder fra ”Du danske sommer, jeg elsker dig” over ”Der er et yndigt land” til ”Ebeltoftvisen” omhandlende den tragikomiske kærlighedsaffære mellem Lodvig og Katrine, bliver alle levendegjort af sangglade mennesker. Selv den kølige brise fra Vigen kan end ikke udfordre glæden. Tænk, at man kan skabe sådan en fælles oplevelse med sine turister, hvoraf fem endda kom fra Tyskland.

Medens vi for en stund hviler vore euforiske og individuelt musikfortolkende stemmebånd, fortæller Formanden beretningen om ”Tosse-Christian” – både om hans tragiske og hans glade liv. Han led den tort ikke at kunne blive konfirmeret, fordi Livet nægtede ham evnen til at lære Trosbekendelsen udenad. Men han var trods dette nederlag alligevel en glad og naiv knægt, der kunne skabe interesse og respekt om sin person. 

Alt medens Solens sidste stråler stille kærtegner Vigens sølvglinsende og nu efterhånden let bølgende overflade, rejser alle sig op med blikket rettet mod Solen og synger Jeppe Aakjærs ”Stille, hjerte, sol går ned” i respekt for dette fantastiske – næsten metafysiske -  natursceneri.

Modvilligt slipper Solen sit sidste tag i dagen og glider majestædigt ned bag Mols Bjerge, sådan som naturlovene nu engang har bestemt det. Den vinker farvel med sine ubeskrivelige flammende stråler på Himmelbuen i en mangfoldighed af smukke gyldne varme farver blandet med enkelte drillende skyer i flotte farvenuancer og fantasifulde formationer. Tænk, at dette forunderlige moment, som lige har været, for altid vil være forsvundet i kimingen, men i sindet og hjertet evigt bevaret. Jeg er lykkelig fanget i naturens legende univers.

Kære Sol: ”Når du min Sol jeg i mit hjerte bærer, da føler jeg til fulde, hvad det vil sige at være”.

Tak for en skøn oplevelse – glæder mig til næste tirsdags sang- og naturoplevelse.

René

16-06-19 Tidselsommerfugl

Jeg valgte på denne skønne solskinsdag at gå en målrettet rask tur gennem det smukke skovområde mellem Egsmark (mit hjem) og Dråby (min datters hjem). Overalt, hvor der var en solbeskinnet lysning, blev jeg omsværmet af de smukkeste sommerfugle. De flyver ganske lydløse rundt. Kun få gange mærker jeg deres meget bløde vinger berøre min kind. De føles dejligt - som et let kys fra min elskedes læber.

Jeg kendte ikke sommerfuglen, men blev efterfølgende gennem aftenens vejrudsigt på DR1 opmærksom på, at Danmark netop nu bliver invaderet af flere hundrede millioner Tidselsommerfugle fra Nordafrika og Mellemøsten. De kommer på egen hånd i små grupper eller store flokke. De har bevæget sig nordpå mere end tre tusinde kilometer fra deres "hjem" for at æde, yngle og mangfoldiggøre sig.

De er overalt i Danmark - i haver, parker og på markerne. Der er tale om en historisk invasion af Tidselsommerfugle - sandsynligvis den største nogensinde i Danmark. Seneste invasioner var i 1996 og 2013; men dog i langt mindre skala.

Det er specielle klimatiske forhold, der med mellemrum sender Tidselsommerfuglen ud på lange rejser. I år er klimaforholdene gået op i en højere enhed, siden sommerfuglene har valgt at forlade deres hjemstavn. Ingen kan med sikkerhed påpege en specifik årsag. Men smukke er de, og de giver en dejlig oplevelse, som jeg synes, I skal unde Jer selv med en udflugt i naturen.

Mange dejlige naturhilsner ønskes I alle - René 😀

Oplevelser i informationsområdet på Fregatten Jylland.

Jeg var været på arbejde i turistinformation i Kr. Himmelfartsdagene. Det er en frivillig aftale, jeg og flere andre gæve mennesker har med Turistforeningen for Ebeltoft og Mols og Fregatten Jylland. Arbejdspladsen ligger til højre umiddelbart efter indgangen til Fregattens store salgs- og udstillingsområde.

Mit arbejde går ud på at genskabe den personlige kontakt, som Ebeltoft Kommune for ussel mammon valgte at fratage vore turister med nedlukningen af Ebeltoft Turistbureau for et par år siden. Den personlige kontakt blev erstattet af en digital informationssøjle, hvor man på skærmen ”høfligt” bliver budt ”VELKOMMEN” og præsenteret for en række oplevelses-muligheder. Jeg synes, vi skylder vore turister en personlig service – vi skal ikke kun være den klingende mønts malkemaskine. Ebeltoft er Djurslands Turisthovedstad, og turisterne er vort levebrød.

Jeg elsker mit arbejde. Det giver mig så meget, og så føler jeg også i al beskedenhed, at jeg gør en forskel. Hvad kan en livsglad let-overvægtig pensionist næsten ønske sig mere ud over et dejligt frokostbord med øl og snaps.

Turisternes spørgsmål er mangfoldige og strækker sig fra parkeringsmuligheder til 3-stjernede vandreture i Mols Bjerge og videre over mulige/ikke-eksisterende afgangstider på Molslinien til lækre spiserestauranter. Vi får også mange fantastiske livshistorier med os hjem – ofte fortalt af personer, medens de sidder på slagbænken og venter på ægtefællen, som forretter nødtørft. Indimellem får vi også lidt verbale lussinger, hvis der i brochurerne står misvisende eller ukorrekte oplysninger. Også det tager vi med ophøjet ro og et høfligt smil og går naturligvis videre med kritikken.

Vi i Turistforeningen elsker vore turister – ikke kun af kommercielle årsager, men også fordi I ved Jeres besøg bekræfter os i, at vi lever i Verdens smukkeste og dejligste område.

Stor, stor tak og mange varme hilsner til alle I skønne Turister.

René

BLOMSTRENDE ORKIDEER I SYDDJURS HER I MAJ:

Der findes 47 kendte arter og underarter af vilde Orkidéer i Danmark.

Alle arter i Orkidé-familien er fredede i Danmark og må således hverken plukkes eller graves op. Mange af arterne er sjældne eller ekstremt sjældne, og mange af dem har kun ganske få voksesteder i Danmark.

En markant og velkendt gruppe af de danske Orkidéer er de såkaldte Gøgeurter. Heraf findes der i Danmark 5 egentlige arter og 9 underarter.

Gøgeurterne blomstrer i maj måned samtidig med Gøgens komme, og begge parter har spillet en stor rolle i folke-erotikken. Gøge-urternes testikelformede rodknolde er blevet anvendt som elskovsmiddel - det botaniske navn Orchis er det græske ord for testikel. Så tingene giver mening. Om det i sin tid hjalp på viriliteten, er der ingen dokumenterede vidnesbyrd om. I nutidens Danmark vil jeg dog opfordre til at søge andre viagralske løsninger, så vi kan bevare den ringe bestand af Orkidéer, der er tilbage.

I Syddjurs er vi så privilegeret at have den lilla Maj-Gøgeurt ved Spejderstien, på Øer og ved Jernhatten. Den blomstrer pt. smukt på alle tre habitater. På dagens cykeltur til Øer nød vi synet af de blomstrende eksemplarer på Spejderstien og på Øer. Det er så fortryllende et syn.

I Mols Bjerge ved Trehøje findes den meget sjældne Hylde-Gøgeurt, hvis levesteder kun er kendt af meget få biologer. Det er en mindre, men kraftig orkidé, der bliver op til 30 cm høj. Den findes i to former, én med gule og én med røde blomster. Den blomstrer fra begyndelsen af maj. 
Den er gået meget tilbage og findes kun nogle ganske få steder spredt over landet. Den vokser på åbne overdrev og hedebakker og kræver meget lys for at trives.

Hvis I møder disse Orkidéer i naturen, så bare nyd den store oplevelse og ellers bare lade dem i fred - så ser I dem også næste år.

Af øvrige sjældne plantearter i Syddjurs kan nævnes:

Kaj Munks Blå Anemone på Hjem - blomstrer i april.
Blå Kobjælde ved Nøset og på Mols - blomstrer i april/maj.
Bredbladet Klokke på Karlsbjerget - blomstrer i juni.

Held og lykke med Jeres oplevelser i naturen. 
Mange varme hilsner - René 

Af René Vadstrup.

Lyt til Edvard Grieg´s meget smukke musikstykke "Morning" og her få svaret på, hvorfor Livet er værd at leve. ❤️

https://www.youtube.com/watch?v=x463zoWpiVI

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Jørgen Laugesen | Svar 11.07.2019 11.02

René skriver om solnedgangsang på Horisonten fra d. 9 juli.

Jørgen Laugesen | Svar 16.06.2019 17.54

Biologi historierne fra René fortsætter.

Jørgen Laugesen | Svar 02.06.2019 20.32

6292 Har set Renés klumme fra Facebook og 97 stjerne har læserne givet ham. Ingen andre sider har fået tildelt så mange stjerne. Og man forstår det.

René 02.06.2019 23.11

Tusind tak Jørgen. Det er en stor glæde for mig at være en aktiv del af Turistforeningen for Ebeltoft og Mols. Også dejligt, at så mange læser klummerne

Jørgen Laugesen | Svar 30.05.2019 11.15

I Syddjurs er vi så privilegeret at have den lilla Maj-Gøgeurt ved Spejderstien, på Øer og ved Jernhatten. Den blomstrer pt. smukt på alle tre habitater

Jørgen Laugesen | Svar 28.05.2019 17.49

Her kommer en hilsen fra René. - Søndag d. 28. juli kl. 5.11, kan du opleve det samme på Jernhatten med turistforeningen.

Jørgen Laugesen | Svar 03.05.2019 14.46

Så er der heste, køer, geder og får i foldende på Mols, tag ud og se dem.

Jørgen Laugesen | Svar 13.04.2019 14.13

Tak til alle der deltog i Vi Spiser Sammen på Mellem jyder. Læse Renés oplevelse af en skøn aften.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

I dag | 13:54

Fra menig medlem, Jørgen Stjasser har vi modtaget disse flotte billeder fra Solnedgangs sang på Horisonten tirsdag d. 16. juli 2019. Tak for dem Jørgen.

...
12.07 | 10:23

Hej Maja. Det gule futtog kører køre ca. hele dagen når det er fyldt. Du møder bare op. God tur-Fut Fut

...
12.07 | 10:12

Hvornår kører det gule tog fra gl rådhus i Ebeltoft i dag fredag den 12.7?

...
11.07 | 19:17

Hvor finder man den italienske sti og hvor er det bedste sted at starte? mvh Per

...
Du kan lide denne side