René skriver

Hermed lidt Facebook-statestik:

Facebook siden har nu været aktiv i 22 uger.

 • Jeg har i perioden indlagt 101 opslag - Lars Berg 2.
 • Der har ialt været 11.000 besøg.
 • Gennemsnitsbesøg pr. uge: ca. 500.
 • Gennemsnitsbesøg pr. indlæg: ca. 110.

Største besøgstal er:

 • Mit indlæg til fællesspisningen på Café-Bageriet: 2921.
 • Lars Bergs indlæg vedr. cykelløbet Post Nord: 2366.

Variationsbredden/gennemsnittet uden disse to højdespringere: 18 - 215 svarende til et gennemsnit på ca. 50/indlæg.

Den største interesse ligger på følgende emner:

 • Solnedgangssange.
 • Fællesspisninger.
 • Cykelturene til Gårdbryggeriet og Karpenhøj. 

Oplæggene til disse arrangementer ligger generelt med et noget lavere besøgstal end mine efterfølgende oplevelsesbeskrivelser krydret med Stjassers fine billeder. 

Vedr. indirekte reklameindlæg for vore erhversmedlemmer ligger Den Blå Brille øverst på hitlisten. Gårdbryggeriet nr. 2.

Mange hilsner

René

Den kendte Ebeltoftborger OVARTACI (1894-1985):

Louis Marcussen, senere kendt som Ovartaci, fødes i Ebeltoft d. 26.9. 1894. Hjemmet er velhavende, og Louis vokser op i en stor søskendeflok i en af Ebeltofts smukkeste ejendomme. Flere af hans søskende dør tidligt eller har forskellige handicaps. Allerede i sin ungdom er Louis optaget af yoga, buddhisme og litteratur. Han søger efter kontrol over krop og sind. Louis betegnes som en sky og tilbageholdende natur.

Efter folkeskolen kommer Louis i malerlære og får sit lærebrev i 1913. Han arbejder derefter som håndværksmaler, indtil han emigrerer til Argentina i 1923. Louis får først job som maler i Buenos Aires. Derefter vagabonderer han og sulter ofte. En tid opholder han sig hos indianere i junglen i de nordlige provinser. Dette har givet anledning til spekulationer om, hvorvidt han her har stiftet bekendtskab med rusmidler og lagt kimen til en psykose.

Han vender paranoid og uligevægtig hjem til familien i Ebeltoft. De føler sig dog nødsaget til at få ham tvangsindlagt på anstalten i Risskov, hvor han får diagnosen skizofreni. Man har senere diskuteret, hvorvidt diagnosen var korrekt. Louis er psykiatrisk patient i de følgende 56 år.

Han tildeler sig selv navnet Ovartaci og opfatter sig som den ledende patient, eller “Overtosse” – på jysk udtalt: “Overtossi” – altså en rolle modsvarende overlægens. Det bliver hans kunstnernavn i de næste mange år (foruden Ivarygaci, Pupparpasta, Luis Goncalez mm.).

I 1932 overflyttes han til den psykiatriske plejeanstalt, Dalstrup på Djursland, hvor han er særdeles produktiv - først som håndværksmaler, men senere indleder han sit kunstneriske virke, som fortsætter til få år før hans død. Han bemaler bl.a. alle væggene på sit værelse med høje slanke kvindeskikkelser og skaber figurer og dukker.

Ovartaci er i perioder vred, urolig og hallucineret. Personalet på Dalstrup frastødes af hans erotiske optagethed af de dukker, han fremstiller, og han flyttes tilbage til Risskov.

Fra1951 indleder han sin langvarige kamp for at blive kvinde. Han anser kvinden som et ophøjet væsen og ønsker kun den rene åndelige kærlighed. I første omgang anmoder han om kastration, hvilket bevilges. Ovartaci er ikke tilfreds med resultatet og anmoder derefter om fuld amputation, som ikke imødekommes. Han tager derfor sagen i egen hånd og forsøger i flere omgange og på forskellig vis at amputere penis med et dårligt resultat til følge. I 1955 bevilges endelig en kønsskifteoperation, som gør ham til en roligere patient. Ovartaci går i kvindeklæder og har langt pagehår. Han beder om at blive tiltalt ”frøken” og vil gerne overflyttes til kvindeafdelingen. Begge dele bliver dog afvist.

I 1979 bliver Ovartaci officielt blåstemplet som kunstner, da han inviteres til at bidrage til udstillingen ”Outsider” på Louisiana i Humlebæk. Her kommer han i fint, internationalt selskab og får stor ros, specielt for sine skulpturer.

Kl. 18.35, den 25. november 1985, i en alder af 91 år, sover Ovartaci stille ind på sygeafdelingen på det psykiatriske hospital i Risskov. Hans hjerne udtages med henblik på senere undersøgelse.

Vores klummeskriver René
Hvad skulle det være?
Nyt medlem nr. 81. Bitten deltog også.

Fællesspisning på Café Bageriet den 31 august 2017.

Café Bageriet var oprindelig en bagerivirksomhed, der i flere generationer blev drevet dygtigt af dynastiet Laursen. Der var i samme periode yderligere to førende bagermestre i Ebeltoft – Mellerup og Vendelbo. Det var dengang, man kunne smage resultatet af det ædle håndværk.

Laursens Bageri står for mig som et kært minde fra mine vildfarne psykedeliske ungdomsår sidst i tresserne. Efter en festlig og våd tur i Skovpavillonen listede vi unge os altid om i Laursens baggård ved 4-tiden om morgenen og bankede på ruden. Vi måtte nødvendigvis have noget af hans dejlige nybagte morgenbrød med tandsmør. Det var et forrygende - næsten ekstatisk - højdepunkt efter en balnat i selskab med alt for mange pilsnere suppleret med enkelte ”flyvere” for at neutralisere den sure ølsmag.  Ofte blev natten krydret med et ”pikant” erobringsslagsmål, hvor trofæet var den kvinde, man efterfølgende skulle dele herlighederne sammen med – her tænkes primært på brødet mine damer og herrer.

Det var dengang, vi mænd var mænd. Vi var skabt til det enkle, men altid meget vigtige i livet. Derfor undres jeg over, at vi nu om dage bliver sat til at ordne alle de små underordnede og lavpraktiske gøremål. Det var også dengang, vi mænd var jægere, og kvinder var samlere. Jeg ved ikke helt, hvornår det gik galt; men der er blevet byttet gevaldigt om på rollerne i dag. Kvinderne jager alle tilbuddene fra eksempelvis Ikea, og vi mænd bliver sat til at samle dem.

Vi var 22 glade mennesker, der havde valgt at spise sammen på Café Bageriet. Allerede da jeg trådte ind af døren, blev jeg indhyllet i en skøn nostalgisk imaginær duft af frisk morgenbrød – i hånden havde jeg nemlig den pige, som jeg i tresserne havde delt så mange rundstykker med. Jeg kan stadig erindre det smukke mønster, hendes hvide tænder skabte i det gule tandsmør ved stearinlysets skær. Jeg husker også stadig hendes lykkelige smil om munden, når hun vågnede om morgenen med den overlevende krumme i hendes mundvig, som jeg fjernede med et kys. Er livet da ikke bare skønt? Tænk, hvad dejligt morgenbrød kan føre til – i mit liv en indirekte årsag til fire dejlige børn.

Vi nød følgende dejlige Menu:

 • Helstegt Højreb med bagte Babykartofler, Bearnaisesauce og Græsk Salat.
 • Valgfrie dessert og kage fra menukortet eller en forførende Irsk Kaffe.

Betjeningen var ung og særdeles smilende og venlig. Stemningen var fantastisk – vi nød hinandens selskab og fik alle en livshistorie med hjem, der på godt og ondt bekræftede, hvor skrøbeligt og dejligt livet på én gang kan være, og at vi kun kan være taknemlig.

Med årene synes jeg, at rynker bliver smukkere og smukkere. De udstråler så megen livserfaring, -kundskab og -glæde. Når jeg ser på mine egne rynker i spejlet, bliver jeg bare så glad. Tænk hvor stort mit hoved ville være, hvis al huden skulle spændes helt ud.

Man skal leve, mens man gør det – og vi gjorde det i sandhed på Café Bageriet. Jeg frydes ofte over denne optimistiske dialog fra tegneserien ”Radiserne”:

”En dag skal vi dø”, siger Søren Bruun til Nuser, hvortil Nuser svarer: ” Jamen, alle de andre dage, skal vi ikke”.

Tak for en dejlig aften på Café Bageriet – glæder os til næste gang.

Mange varme hilsner

René Vadstrup.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Turistforeningen | Svar 02.10.2017 12.50

Lidt spændende Facebook-statistik fra René

Turistforeningen | Svar 18.09.2017 12.28

René skriver om Ovartaci

Turistforeningen | Svar 10.09.2017 11.58

Fra vores fotograf "Sjasser" har vi modtaget billeder fra Vi Spiser Sammen på Cafe Bageriet

Turistforeningen | Svar 04.09.2017 10.33

Cafe Bageriets helstegt Højreb med bagte Babykartofler, Bearnaisesauce og Græsk Salat har inspireret René til denne klumme.

Turistforeningen | Svar 21.08.2017 09.28

Kender du Niels Neergaard? Det gør René, se hvem det er.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

14.10 | 09:21

Æble-fotokonkurrencen begynder i dag

...
13.10 | 10:48

Lidt inspiration til fotokonkurrencen måske

...
11.10 | 11:36

Nu også med publikumspræmier i kagekonkurrencen på Ebelfestivalen i Ebeltoft.

...
09.10 | 11:43

Nyt Nyt Nyt. Deltag i Æble-fotokonkurrencen i Ebelfestivalen

...
Du kan lide denne side